procenty
oli: zadanko z procentwow

pierwsza cene nart obnizono o 20%,następnie po miesiacu nową cene
obnizono kolejny raz o dalsze 30% .o ile procent , w wyniku obu obnizek ,zmniejszyla sie cena
nart?
pigor: ,,,, no cóż, a więc niech
c=1c=100%c − początkowa
cena nart , to z warunków
zadania
80%c − cena nart po 1−szej obniżce, zaś
70%(80%c)= (7*8)%*100%c=
56%c − cena nart po dwóch obniżkach, zatem
odp cena nart
c=100%c w wyniku dwóch kolejnych obniżek
spadła do 56%c, a więc
zmniejszyła się o 100%−56%=
44% ... no i to tyle . ...