Naszkicuj wykres funkcji - zad z gwiazdką
Magda: Zad 1
Naszkicuj wykres funkcji g, która spełnia jednocześnie trzy warunki
a) dziedziną funkcji g jest zbiór D = <−4, 2 >
b) funkcja g przymuje najmniejsza wartosc równą −1 zaś największą wartość równa 3
c) funkcja g jest malejąca w przedziale <−4, 3> zaś rosnąca w przedziale <−3, 2>
Zad 2
Naszkicuj wykres funkcji g, która spełnia jednocześnie trzy warunki
a) dziedziną funkcji g jest zbiór D = <−2,4>
b) funkcja g przymuje najwieksza wartosc równą 3 zaś najmniejsza wartość równa −5
c) funkcja g jest rosnąca w przedziale <−2, 1> zaś malejaca w przedziale <1, 4>
Ktoś wie jak rozwiązać powyższe zadania?
I jak ma wgl wyglądać ten cały wykres?
Z góry dziękuje za pomoc
7 lut 16:48
Magda: proszę pomóżcie mi w tym zadaniu bo go nie rozumie
7 lut 17:31
Mila:

1) w (c) masz błąd w treści
drugie spróbuj sama
7 lut 17:37
Magda: bardzo, bardzo Ci dziękuje.
i dzięki za wytknięcie mi błędu. dopiero teraz zauważyłam, że zgubiłam minusa przy 3
<−4, −3>
7 lut 17:43
Mila:
7 lut 17:49
Magda: Mila, albo ktokolwiek inny.
Pomożecie z narysowaniem 2 wykresu (zad 2) bo mi kompletnie nie wychodzi
Proszę
7 lut 20:23
ogipierogi: Przypomnij sobie co to jest dziedzina, zbiór wartości, wartość etc.
To jest identyczne zadanie jak pierwsze. Spróbuj narysować i zweryfikujemy poprawność
7 lut 20:29
Magda: problem w tym, że nie wiem jak się za to zabrać

proszę, pomóżcie jakoś mi
7 lut 20:46
ogipierogi: ok, skoro w pierwszym zadaniu masz dziedzine od <−4;2> i zaznaczone na Osi OX od <−4;2>
to jak zaznaczysz dziedzinę w zadaniu drugim gdzie jest od <−2;4>?
7 lut 20:56
Magda: przesunie się ten szkic w prawo?
a jak znaleźć ten punkty ( y−ki) ?
7 lut 21:00
ogipierogi: D−dziedzina
y to wartość i znajdują się na Osi OY.
no analogicznie, błagam cię pomyśl z tą dziedziną

D=<−4:2> ⇒ więc zaznaczam przedział od −4 do 2 na osi x, kółka są zamalowane bo nawiasy są
ostre.
D=<−2;4> ⇒ więc zaznaczam przedział od do? dokończ
7 lut 21:12
Magda: już zaczaiłam jak to mówiąc

dzięki za wszystko !
7 lut 21:12
ogipierogi: a z resztą sobie poradziłaś? narysuj to żebyś miała pewność że jest dobrze
7 lut 21:16
7 lut 21:18
Magda: nie ten rysunek wrzuciłam

to jest ten prawidłowy odnośnie zadania 2
7 lut 21:22
7 lut 21:22
ogipierogi: jest dobrze
7 lut 21:25
Magda: na pewno?
niby załapałam ale coś czuję że jak przyjdzie co do czego to mi się wszystko wymiesza i nie
zrobię
zadania
7 lut 21:27
Mila:

Nie posłuchałaś kolegi.
Przerywaną zaznaczyłam Ci odkąd dokąd dziedzina.
7 lut 21:29
Magda: dzięki Mila
rysowałam to tak na szybkiego i nie starannie stąd też mój kolejny błąd ale dziękuje
za zwrócenie uwagi
7 lut 21:34
ogipierogi:
7 lut 21:37
Magda: Tobie również dziękuje
ogipierogi
7 lut 21:43
Mila: Masz dobrze.Jednak posłuchałaś.
7 lut 21:50