Prostokątna przekroju osiowego walca ma długość 26cm i tworzy z płaszczyzną pods
ola: Prostokątna przekroju osiowego walca ma długość 26cm i tworzy z płaszczyzną podstawy walca kąt
alfa taki, że cos alfa = 5/13. Oblicz v walca.
7 lut 16:45
dero2005:

D = 26
| | d | | 5 | |
cos α = |
| = |
| ⇒ d = 10 |
| | D | | 13 | |
h =
√D2 − d2 =
√576 = 24
7 lut 17:45
ola: SKAD wiadomo ze d to 10?
8 lut 16:53
dero2005:
| | 5 | | 5 | | 130 | |
d = D |
| = 26* |
| = |
| = 10 stąd |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
8 lut 17:14