nierówność
Seba_xD: Mam mały problem z nierównością, ponieważ jest x i x2.
Rozwiąż nierówność: x2/6+4/3>x / *6
pomnożyłem ibie strony przez 6.
x2+8>6x
8>6x−x2
i co dalej ? Proszę o pomoc.
7 lut 16:44
prymus:
x2 − 6x + 8 > 0
(x − 3)2 − 1 > 0
(x − 3 − 1)(x − 3 + 1) > 0
(x − 4)(x − 2) > 0
7 lut 16:47
Seba_xD: a to czasem po rozłożeniu (x−3)2 nie będzie (x−√3)(x+√3)>0 więc x=√3 i x=−√3 ?
7 lut 16:52
Seba_xD: i skoro użyłeś takiego wzoru skróconego mnożenia to zamiast 8 powinno być 9..
7 lut 16:55
prymus:
7 lut 16:59
Seba_xD: to wytłumacz mi..
7 lut 17:00
Seba_xD: Jak z x2−6x+8 może być (x−3)2 ?
oto qzór skróconego mnożenia:
x2−2*x*3+32 = X2−6x+9.. i co ?
7 lut 17:03
Seba_xD: aha dobra zczaiłem, nie zauważyłem tej jedynki xD
7 lut 17:05
Seba_xD: Ja tak nie umiem rozkładać dlatego zawsze wolę liczyć Δ
7 lut 17:10
7 lut 17:14