! Podstawa graniastoslupa jest tròjkat prostokatny w ktòrym przeciwprostokatna ma
dlugosc 4 cm a jeden z katòw ma 60°.Powierzchnia boczna tego graniastoslupa po rozwinieciu
jest kwadratem.Oblicz pole powierzchni i objetosc graniastoslupa.BARDZO BYM PROSILA O DOKLANDE
WYTLUMACZENIE co pokolei licze..
nie mam czasu wiec w skrocie.
Masz podstawe− trojkat prostokatny..
| z | ||
sin 60 st. = | ||
| 4 |
| √3 | ||
z tabelki tryg. odczytujesz wart czyli w tym wypadku | ||
| 2 |
2x = 4, x = 2, x√3 = 2√3
a = 2x + x + x√3 = 3x + x√3 = 6 + 2√3

!