Prawdopodobieństwo
Edek: W pudełku są 4 kule czarne i n kul białych. Z tego pudełka będziemy kolejno losować 2 kule, za
każdym razem wkładając wylosowaną kulę z powrotem do pudełka. Oblicz, ile co najmniej powinno
być kul białych, by prawdopodobieństwowylosowania dwóch kul białych było nie mniejsze niż
49
28 cze 10:22
.: 13
28 cze 18:19
tEa:
n + 4 −−− ilość wszystkich kul , n€N
IΩI= (n+4)(n+4)=( n+4)
2
A −−− wylosujemy dwie białe
IAI = n*n= n
2
P(A) ≥
49
9n
2 ≥ 4n
2 +32n +64
5n
2 −32n −64 ≥0
Δ=2304
√Δ= 48 n
1= 8 n
2 <0 −−−odrzucamy
to n€< 8, ∞)
Odp: białych kul może być conajmniej 8
28 cze 22:03
Edek: dzięki tEa, ale mam jedną prośbę, mógłbyś wytłumaczyć dlaczego ma być taka moc zbioru
29 cze 16:15
tEa:
Witam

Wyjaśniam: w urnie jest n+4 −−− kule
wyciagając jedną , masz n+4 możliwości
wrzucasz tę wyciagnietą , masz znów n+4 kule czyli znów n+4 możliwości
czyli dwu−elementowe wariacje z powtórzeniami ze zbioru n+4 −− elementowego
więc IΩI = W
2n+4= (n+4)
2
podobnie dla zbioru A
IAI = W
2n = n
2
29 cze 17:31