tekstowe
sara: Deskę długości 420 cm rozcięto na 3 części druga część jest dłuższa od pierwszej o 20 cm, i o
tyle
samo trzecia jest dłuższa od drugiej. Jakiej długości jest każda część.\
z obliczeniami !
na poziomie 6 klasy
7 lut 16:19
think: pierwsza część ma długość x
druga część ma długość x + 20
ostatnia to druga i jeszcze 20 czyli (x + 20) + 20 = x + 40
a razem mają długość 420
x + x + 20 + x + 40 = 420
policz x.
I pamiętaj że tylko pierwsza ma długość x do pozostałych części trzeba coś dodać.
7 lut 16:22
Licealista:
a−1 część
b− 2 część
c−3 część
b=a+20
c=b+20
a+b+c=420 (klamerka)
a+a+20+a+20+20=420
3a+60=420
3a=360 / :3
a=120
Dalej sam dasz radę i nie tym tonem jak prosisz o pomoc.
7 lut 16:24