przedstaw funkcje i podaj jej zbiór wartości i mz
Pati: Funkcja f każdej liczbie ze zbioru x = {0,1,2,3,4,5,6,7} przyporzadkowuje reszte z
dzielenie tej liczby przez 3
a) przedstaw funkcje za pomocą tabeli
b)podaj zbiór wartości funkcji
c)podaj miejsca zerowe tej funkcji
d)określ czy funkcja f jest różnowartościowa
Proszę pomóżcie mi
7 lut 16:15
think: 0 → 0
1 → 1
2 → 2
3 → 0
4 → 1 itd
zauważ, że możliwe reszty z dzielenia to 1, 2 lub 0 jeśli liczba jest wielokrotnością trójki i
te wartości będą się powtarzać w kółko. Dlatego zbiór wartości Zf y∊ {0, 1, 2}
miejsca zerowe, to te x = 3k
a funkcja nie jest różnowartościowa, bo np f(1) = f(4) = 1
7 lut 16:26
Pati: dziękuje bardzo
7 lut 16:53
Pati: a nie powinno być tak, że:
0 : 3 = 0
1 : 3 = 0
2 : 3 = 0
3 : 3 = 0
4 : 3 = 1
5 : 3 = 2
6 : 3 = 0
7 : 3 = 1
pytam z tego względu, ponieważ mowa w zadaniu jest o tym, że w/w funkcja przyporzadkowuje
reszte z dzielenie tej liczby przez 3
więc jak to z tym w końcu jest?
7 lut 16:58
Pati: pomoże ktoś

proszę
7 lut 17:31
Magda:
7 lut 18:10
think:

ogólnie jest tak, że każda liczba dzielona przez inną ma resztę z dzielenia
np reszta z dzielenia przez 4 liczby 7 to 3, zatem 7 można zapisać w tej sposób
7 = 4*1 +
3
Wracając do Twojego pytania:
dlatego 1 : 3 =
0 owszem... ale
1 =
0*3 +
1
zauważ, że nie chodzi o iloraz, bo to co piszesz, to jest iloraz czyli wynik dzielenia, tylko
chodzi o resztę z dzielenia.
Nawet gdy dzielisz pisemnie nad kreską piszesz ile razy się w danej liczbie mieści dzielnik, a
na dole tego grafu zostaje reszta z dzielenia o ile dzielenie nie jest całkowite.
7 lut 18:18
Magda: dziękuje!
w końcu zrozumiałam jak to działa i jak to wszystko wyliczać żeby nie popełnić przypadkiem
głupiego błędu. świetnie tłumaczysz na prostych przykładach

jeszcze raz bardzo, bardzo Ci dziękuje
pozdrawiam
7 lut 18:41