R
tośka: W trójkącie równoramiennym największy kąt jest równy 120 stopni, a najkrótsza wysokość ma 1 dm
długości. Wyznacz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
7 lut 16:13
think:

pozostałe boki wyznaczam z własności trójkąta (30, 60, 90)
R = ...
7 lut 16:32
tośka: a bez zastosowania cosinusów?

nie miałam jeszcze tego na lekcjach
7 lut 16:37
tośka: *sinusów
7 lut 16:37
think: no to inny wzór
a = 2
√3
b = c = 2
7 lut 16:41
tośka: ok dziękuję bardzo

PS tego wzoru też nie miałam nigdy, w podr. też go nie ma, ale dziękuję
7 lut 16:49
kita: h=1dm
a=2h
czyli a=2
następnie
22 = 12+b2
4=1+b2
3=b2
√3 = b
R=23h
czyli
23 * 1 = 23
16 gru 21:19