oblicz pochodne
bartekkron: jak wyliczyc pochodne i jakie są ich wyniki
y=ln√2x2+5
y= √8+x4 * ex
7 lut 15:39
bartekkron : pomoze ktos z tym?
7 lut 16:17
bartekkron : | | 1 | | 1 | |
y'= |
| * |
| − robi sie cos z tym dalej? |
| | x | | 2√4x | |
dobrze to zrobiłem

7 lut 16:32
tom: (ln√2x2+5)'=0
7 lut 16:37
bartekkron : 
? dobrze to policzone jest?
7 lut 23:27
Basia: nie;
| | 1 | |
(ln√2x2+5)' = |
| *(√2x2+5)' = |
| | √2x2+5 | |
| 1 | | 1 | |
| * |
| *(2x2+5)' = |
| √2x2+5 | | 2√2x2+5 | |
| 1 | | 2x | |
| *4x = |
| |
| 2(2x2+5) | | 2x2+5 | |
7 lut 23:33
bartekkron: ok to moze 2 przyklad zrobie teraz zobaczcie czy dobrze:
y=
√8+x4 * e
x
7 lut 23:57
sushi_ gg6397228:
tam jest mnozenie dwoch funkcji
wzor na pochodną iloczynu jest ....
7 lut 23:58
Ajtek:
Brak znajomości wzorów sie kłania

.
8 lut 00:02
bartekkron: oj tam oj tam

policzę jeszcze raz kiedyś się uda
8 lut 00:04
Ajtek:
Bez wzorów się nie uda
8 lut 00:07
bartekkron: no licze juz ze wzoru no ocenicie tylko chwilkę mi dajcie
8 lut 00:07
bartekkron: | | e2x | |
wynik pochodnej to y'= |
|  ? |
| | 2 | |
8 lut 00:11
Ajtek:
Pokaż obliczenia...
8 lut 00:19
Ajtek:
A miałem iść spać

.
8 lut 00:19
bartekkron: juz drapie
8 lut 00:22
bartekkron: y'=U{1}{w
√8+x4 * e
x +
√8+x4 * e
x
| | e2x | |
y'= |
| skróciłem pierwiastki z licznika i mianownika  |
| | 2 | |
8 lut 00:27
Ajtek:
Od kiedy przy dodawaniu w liczniku możesz skracać to raz

Dwa, nadal nie stosujesz wzorów
8 lut 00:29
bartekkron: no jak wzór jest f'(x) * g(x) + f(x) *g'(x)=[f(x) * g(x)]'
8 lut 00:31
Ajtek:
Jest taki wzór, ale zauważ że nasza f to f. złożona, to po raz kolejny
| | bx+a*bx | | bx | |
Dwa, masz wielbłąda: |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | |
8 lut 00:35
bartekkron: | | 1 | |
y'= |
| * e x + √8+x4 * e x * 4x 3 ? |
| | 2√8+x4 | |
8 lut 00:38
Ajtek:
Prawie.
| | 1 | |
y'= |
| *4x3*ex+√8+x4*ex=... |
| | 2√8+x4 | |
8 lut 00:42
bartekkron: 2x
3*e
x
8 lut 00:45
Ajtek:
A co się stało z mianownikiem
8 lut 00:54
bartekkron: | 4x3*ex+√8+x4*ex | |
| te pierwiastki sie podziela przez siebie? i zostaje |
| 2√8+x4 | |
| | 4x3*ex | |
|
| no i skróciłem 4x 3 z 2 z mianownika  nie wiem czy dobrze hehe |
| | 2 | |
8 lut 00:59
Ajtek:
A jaki masz wynik działania:
Czy 7 sie skrócą
8 lut 01:03
bartekkron: nie bo w liczniku jest dodawanie a w mianowniku mnozenie, jak by tu i tu bylo mnozenie to sie
skrócą
8 lut 01:05
Ajtek:
To dlaczego skracasz pierwiastek
8 lut 01:06
bartekkron: 27/91=0,29
8 lut 01:07
bartekkron: mam tak w notatkach ...
8 lut 01:08
Ajtek:
Nie cwaniakuj, tylko myśl

Zatem oblicz tą pochodną na kalkulatorze.
8 lut 01:08
Ajtek:
Co masz w notatkach

W związku z czym?
8 lut 01:09
bartekkron: hehe nie cwaniakuje chciałeś wynik to napisałem
8 lut 01:10
Ajtek:
Ale wynik czego?
8 lut 01:10
bartekkron: w notatkach mam ze skraca sie tak pierwiastek w innym przykładzie widocznie źle zapisałem
a te zadania zadała nam pani na ćwiczeniach do analizy w domu.
8 lut 01:12
Ajtek:
Na przyszłośc przepisuj dobrze z tablicy.
8 lut 01:13
bartekkron: Dowiem się jaki jest wynik tej pochodnej ?

bo juz sam nie wiem zakładam że:
8 lut 01:17
Ajtek:
Ode mnie się nie dowiesz. Pokazałem błędy, wskazałem rozwiązanie, a Ty nadal robisz błdy w
zapisach.
Spadam spać. Spokojnej nocy.
8 lut 01:20
bartekkron: wzajemnie dzięki
8 lut 01:22