k
__std__call__: Wróciłem niedawno z egzaminu z matematyki

. Na razie jestem tylko pewien, że dobrze
przekaształciłem wyrażenie do postaci z liczbą e [z definicji liczby e]. Zadziwiło mnie za to
zadania − wzór na długość łuku krzywej płaskiej i obliczyć długość okręgu o promieniu a.
Próbowałem to sparametryzować i przejść na układ biegunowy ale zaprzestałem bo stwierdziłem,
że chyba to nie tak być powinno. Będzie ktoś miły mi to zadanie rozwiązać − przedstawić metodę
rozwiązania a nie tylko wynik?
7 lut 14:31
Trivial: Dawaj!
7 lut 14:32
__std__call__: Wpadłem na takie coś:
x2 + y2 = a2
x(a) = acosφ
y(a) = asinφ
acos2φ + asin2φ = a2
... ale nic z tego nie wynika
7 lut 14:39
Krzysiek: x=rcosφ
y=rsinφ
x
2 +y
2 =a
2 ⇒r
2 =a
2
r∊[0,a]
φ∊[0,2π]
|J|=r
| | r2 | | a2 | |
∫02π∫0a |J|drdφ=2π* |
| |0a=2π*( |
| −0)=a2 π |
| | 2 | | 2 | |
7 lut 14:43
Trivial:
Zauważ, że sparametryzowałeś okrąg w zależności tylko od φ (a jest stałym parametrem).
| | ⎧ | x(φ) = acos(φ) | |
| C: | ⎨ | | φ ∊ [0,2π]
|
| | ⎩ | y(φ) = asin(φ) | |
Mamy zatem:
|C| = ∫
C ds = ∫
C √dx2+dy2 = ∫
02π √(dx/dφ)2+(dy/dφ)2dφ
= ∫
02π √a2sin2φ + a2cos2φdφ = a*∫
02πdφ = 2πa.
7 lut 14:45
__std__call__: Szkoda bo nie mogłem sobie przypomnieć jak to się liczyło. Dziękuję.
7 lut 14:47
__std__call__: To ja jednak zostawię w spokoju tę moją wcześniejszą koncepcje i ją porzucę

. Pierwsza metoda
bardziej mi się podoba − jeśli się uda to jutro będę miał "dopytkę" więc muszę uzupełnić luki
z dzisiejszego egzaminu

.
Jeszcze mam jeden problem, którego nie mogę załapać o co chodzi z różniczką zupełną funkcji dwu
zmiennych.
Przykładowo niech będzie, że mam f(x,y) = 2x + y. Jak to ruszyć?
7 lut 14:52
Trivial:
Różniczka zupełna to
| | ∂f | |
df = ∑k=1..n |
| dxk = ∇f∘(dx1, dx2, ..., dxn) |
| | ∂xk | |
Dla f(x,y) = 2x + y
| | ∂f | | ∂f | |
df = ( |
| , |
| )∘(dx,dy) = (2,1)∘(dx,dy) = 2dx + dy. |
| | ∂x | | ∂y | |
7 lut 15:12
__std__call__: | | x2 + 2x + 1 | |
Czyli dla przykładowo f(x,y) = |
| mam |
| | xy | |
To policzyć z pochodnej ilorazu?
7 lut 15:31
Trivial:
Tak.
7 lut 15:38
__std__call__: Zgubiłem się...
| | (x2 + 2x + 1)'xy − (x2 + 2x + 1) (xy)' | |
f'(x, y) = |
| no i teraz jak to mam |
| | x2y2 | |
różniczkować wpierw po x potem po y?
| ∂f | | (2x + 2)y − (x2 + 2x + 1)y | |
| = |
| |
| ∂x | | x2y2 | |
Analogicznie po y?
7 lut 15:50
Trivial:
Tak.
7 lut 15:53
__std__call__: | ∂f | | x − (x2 + 2x + 1)x | |
| = |
| |
| ∂y | | x2y2 | |
Czyli różniczka zupełna to:
| (2x + 2)y − (x2 + 2x + 1)y + x − (x2 + 2x + 1)x | |
| |
| x2y2 | |
?
7 lut 15:59
__std__call__: Czyli różniczka zupełna to suma różniczek po każdej zmiennej?
7 lut 16:00
Trivial:
Dla przypadku f = f(x,y)
| | ∂f | | ∂f | |
df = |
| *dx + |
| *dy |
| | ∂x | | ∂y | |
| | ∂f | | ∂f | |
Czyli upraszczając wyrażenia |
| , |
| |
| | ∂x | | ∂y | |
| ∂f | | (2x+2)y − (x2+2x+1)y | | 1−x2 | |
| = |
| = |
| |
| ∂x | | x2y2 | | x2y | |
Drugą pochodną łatwiej policzyć bezpośrednio z funkcji (wszystko oprócz y traktujemy jako
stałe)
| ∂f | | x2+2x+1 | | ∂ | | 1 | | x2+2x+1 | |
| = |
| * |
| ( |
| ) = − |
| |
| ∂y | | x | | ∂y | | y | | xy2 | |
| | 1−x2 | | x2+2x+1 | |
df = |
| dx − |
| dy. |
| | x2y | | xy2 | |
7 lut 16:31
Trivial:
| | ∂f | |
Przy liczeniu |
| Twoim sposobem trzeba uważać na to, że: |
| | ∂y | |
7 lut 16:33
Mila: | ∂f | | (2x+2)*xy−(2x2+2x+1)*y | | (2x+2)x−x2−2x−1 | | x2−1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| ∂x | | x2y2 | | x2y | | x2y | |
| ∂f | | 0−(x2+2x+1)*x | | −(x+1)2 | |
| = |
| = |
| |
| ∂y | | x2y2 | | xy2 | |
Przykład 2.
Znaleźć różniczkę zupełną I−go rzędu funkcji:
f(x,y)=x
3+y
3−xy
df=(3x
2−y)dx+(3y
2−x)dy
Czy masz też różniczki wyższego rzędu?
7 lut 17:17
__std__call__: Nie wyższych rzędów nie mam i w zagadnieniach na przyszły semestr również nie mam. Przyszły
semestr będę miał już tylko [albo aż] równania różniczkowe I i II rzędu oraz podstawy analizy
funkcjonalnej oraz szeregi. Więc chyba się już różniczka wyższych rzędów nie pojawi u mnie.
Co w przypadku funkcji złożonej np. takiej:
f(x,y) = xln(sinh(y
2))? Taki przykład miałem na wykładach więc się mogę czegoś podobne
spodziewać.
| ∂f | |
| = ... i tam gdzie bym mnożył wcześniejsze wyrażenia przez pochodną argumentu sinh mam |
| ∂x | |
wstawić 0?
7 lut 18:01
Mila:
f(x,y)=x*ln(sinh(y
2))
( tak jakbyś miał a*x, (ax)'=a, a stała)
| ∂f | | 1 | | 2xycosh(y2) | |
| =x* |
| * cosh(y2)*2y= |
| |
| ∂y | | sinh(y2) | | sinh(y2) | |
(x jest stalą)
7 lut 18:20
__std__call__: Ok. Staram się zapamiętać.
7 lut 18:28
Mila: Powodzenia
7 lut 18:30
Mila: długość okręgu liczę niezbyt elegancko: ale ten wzzzzzzór pamiętam najlepiej.
x
2+y
2=a
2
Dla I ćwiartki
a>0
y=
√a2−x2
y'=U{−x}{
√a2−x2
| | a | |
L1=0∫a√1+x2/(a2−x2)dx=0∫a |
| dx= ze wzoru |
| | √a2−x2 | |
7 lut 19:01
Mila: L=2πa
8 lut 13:22
Buc Kipic: o kurcze ale to wszystko trudne na jakim kierunku studiow to jest na matmie ?
8 lut 13:24
Mila: Na fizyce.
8 lut 13:29
Buc Kipic: ooo
8 lut 13:32
__std__call__: Cześć

Jakie to wszystko teraz dla mnie proste

Mila

.
19 lis 17:51
Mila:
Jak leci? Miło, że pamiętasz.
Dużo zajęć i nauki?
19 lis 17:56
__std__call__: Zrezygnowałem z fizyki, poszedłem na energetykę. Fizykę mi przepisali, ocenę z ćwiczeń z
matematyki też − dostałem trzy proste zadania − jedno równanie różniczkowe 1. rzędu, jedno na
całkę podwójną i jedno z szeregów (kryterium de'A.))

.
Teraz czuję się dużo lepiej, w końcu coś co mnie naprawdę interesuje, ale z drugiej strony
cieszę się, że tę fizykę studiowałem − teraz matematyka i fizyka mi nie straszne i mogę uczyć
się trzeczywiście energetyki a nie tak jak inni − wpierw męczyć się z matematyką aby chociaż
przeczytać jakieś prawo czy wzór

. Jestem m.in. Tobie bardzo wdzięczny za pomoc
19 lis 18:09
Mila:
Wydaje mi się,że dobrze zrobiłeś, to bardziej praktyczny kierunek. Ważne, że wytrwałeś do końca
roku, zaliczyłeś i dali Ci szansę przepisania przedmiotów.
Myślę,że po energetyce są większe szanse na dobrą pracę.
W takim razie pracuj pilnie, aby dostać stypendium.
Czy musisz zdawać egzamin z fizyki i matematyki?
19 lis 18:29