. zbiór wartości funkcji ALGEBRAICZNIE
JoP: Jak wyznacza się się zbiór wartości funkcji ALGEBRAICZNIE (nie graficznie) ?
7 lut 14:28
JoP: Wie ktoś?
7 lut 14:37
Tad:
...to może wpisz tą funkcję−
7 lut 14:38
Trivial: Jeżeli funkcja jest ciągła to możesz poszukać minimum i maksimum tej funkcji. Ale raczej i tak
lepiej narysować.
7 lut 14:39
JoP: @Tad pytam tak ogólnie.
7 lut 15:02
JoP: To mam takie zadanie np.
Wyznacz zbiór wartości funkcji f:N→C określonej wzorem
| | ⎧ | (−1)n * n2 ♥ | |
| f(n)= | ⎩ | (−1)n * n+12 ♣ |
|
♥ gdy n jest liczbą parzystą
♣ gdy n jest liczbą nieparzystą
7 lut 15:24
Trivial:
Możesz wyznaczyć zbiór wartości dla obu przypadków, a potem zsumować.
1. Rozważmy liczby n parzyste. n = 2k. n∊N ⇒ k∊N
| | 2k | |
f(n) = f(2k) = (−1)2k* |
| = k. |
| | 2 | |
Dla liczb parzystych mamy zatem zbiór wartości:
{k : k∊N} = N.
2. Rozważmy liczby n nieparzyste. n = 2k+1. n∊N ⇒ k∊N
| | 2k+1+1 | |
f(n) = f(2k+1) = (−1)2k+1* |
| = −(k+1). |
| | 2 | |
Dla liczb nieparzystych mamy zatem zbiór wartości:
{−(k+1) : k∊N} = {−1,−2,−3,...}
Sumując otrzymujemy:
ZW
f = N ∪ {−1,−2,−3,...} = Z (całkowite)
7 lut 15:46
Trivial:
Przyjąłem, że 0∊N. Jeśli przyjmiemy że zero nie jest liczbą naturalną otrzymamy
ZWf = Z\{0}.
7 lut 15:48
JoP: dzięki
7 lut 16:08