Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem. Dłuższy bok tego pro
ola: 1) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem. Dłuższy bok tego prostokąta
jest wysokością walca. Przekątna prostokąta ma długość 10cm i tworzy z dłuższym bokiem
prostokąta kąt 30 stopni. Oblicz V walca.
2) Objętość walca wynosi 27 cm sześciennych. Promień podstawy walca jest równy wysokości
walca. Oblicz pole całkowite bryły.
7 lut 14:10
Janek191:
z.1
Mamy
h/ 10 = cos 30o = √3/2
2 h = 10 √3
h = 5 √3
=========
2π r/ 10 = sin 30o = 1/2
zatem
2π r = 5
r = 5/2π
=======
Objętość walca
V = Pp*h = π r2 * h = π* [ 5/ 2π ]2 * 5 √3 = π * [25/ 4 π2 ] * 5 √3 =
= ( 125 √3)/ 4π
=================
Odp. V = ( 125 √3) / 4π cm3
==============================
z.2
V = 27 cm3
r = h
zatem
π r 2* h = π r2 * r = π r3 = 27
r3 = 27/π
r = 3√ 27/ π
więc
P c = 2 Pp + Pb = 2 *π r2 + 2π*r * h = 2π r2 + 2π r2 = 4π r2
czyli
Pc = 4π *( 3√ 27/ π)2
Odp. Pc = 4π *( 3√ 27/ π)2 cm2
==============================
7 lut 14:33
ola: Dziekuje bardzo
7 lut 14:46