pochodna z definicji
karol: korzystajac z definicji oblicz pochodna funkcji y= 3√sinx w punkcie x0=0
7 lut 13:40
karol: jakieś pomysły?
po podstawieniu do definicji bedziemy mieli
limΔx−>0 3√sin(0+Δx) − 3√sin0Δx
z czego skorzystać w liczniku? przez sprzeżenie? jeśli tak to do którego wzoru?
7 lut 13:54
7 lut 14:03
karol: okej przypuscmy ze mozna to tak skrocic, co dalej?
7 lut 14:06
Trivial:
Co znaczy przypuśćmy? Tam nie ma żadnego skracania... 0+Δx = Δx;
3√sin0 =
3√0 = 0.
Dalej tylko przekształcamy i mamy:
| 3√sinΔx | | 1 | sinΔx | |
| = 3√ |
|
| → ∞ |
| Δx | | Δx2 | Δx | |
Pochodna w x
0=0 nie istnieje.
7 lut 14:11