Jak liczyć
Buc Kipic: Wykres funkcji g otrzymano przez przesuniecie wykresu f(x) = −x2o wektor u. Podaj wzór funkcji
h ktora otrzymujemy przesuwajac wykres funkcji o wektor −2u. g(x) = −x +2.
co to jest wektor −2u ?
niemam pojecia co zaczac liczyc i od czego zaczac
7 lut 13:27
Buc Kipic: odśwież
7 lut 13:49
Trivial: g(x) = −x + 2 nie można otrzymać przesuwając o wektor funkcję f(x) = −x2.
7 lut 13:52
Buc Kipic: dzieki a dla g(x)= −x2+6x+4
7 lut 14:58
Buc Kipic: odśwież
7 lut 15:05
Buc Kipic: pomocy
7 lut 15:16
Buc Kipic: dzieki juz mam
7 lut 15:20
Trivial:
Jak przesuwamy funkcję o wektor? u = [ux,uy]
Mamy zatem:
g(x) = (Tuf)(x) = f(x−ux) + uy = −(x−ux)2 + uy.
Ale wiemy, że
g(x) = −x2+6x+4 = −(x−3)2 + 13. ← trzeba policzyć p=3, q=13
Porównując oba równania mamy:
u = [3, 13]
Chcemy wiedzieć co się stanie gdy przesuniemy funkcję f o −2u. −2u = [−6,−26]
h(x) = (T[−6,−26]f)(x) = f(x+6) − 26 = podstaw i zobacz co wyjdzie.
7 lut 15:27
Trivial: Za późno...
7 lut 15:28