:)
miska: suma dlugosci promienia okregu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidlowego trójkątnego i
wysokosci ostrosłupa jest równa 2. znajdz tę wartosc promienia okregu dla której ostrosłup ma
najwiekszą objętosc
7 lut 13:11
Janek191:
a − długość boku trójkąta równobocznego
h − wysokość tego trójkąta
r − promień okręgu opisanego na tym trójkącie
Mamy
h = a √3/2
r = (2/3) h = (2/3) a √3/2 = a √3/3
3r = a √3
a = √3 r ⇒ a2 = 3 r2
========
oraz
r + h = 2 ⇒ h = 2 − r
Pp − pole podstawy stożka
Pp = a2 p{3]/4 = ( 3 r2 * √3 )/4
Objętość stożka
V = (1/3) Pp*h = (1/3)[ (3 r2 *√3)/ 4 ] *( 2 − r) = 0,25 r2 *√3 *( 2 − r)
V( r) = 0,5 r2 √3 − 0,25 r3 √3
========================
zatem I pochodna
V ' (r) = r √3 − 0,75 r2 √3 = r √3 *( 1 − 0,75 r)
V '(r) = 0 ⇔ r = 0 ∨ 1 − 0,75 r = 0
r musi być > 0, zatem
1 − 0,75 r = 0
(3/4) r = 1
r = 4/3
=======
II pochodna
V " ( r) = √3 − 1,5 r *√3
więc
V " ( 4/3) = √3 − 1,5 * (4/3) *√3 = √3 − 2 √3 = − √3 < 0
czyli
funkcja V ( r) osiąga maksimum lokalne dla r = 4/3
=========================================
Odp. r = 4/3
=============
7 lut 15:14
Janek191:
a − długość boku trójkąta równobocznego
h − wysokość tego trójkąta
r − promień okręgu opisanego na tym trójkącie
Mamy
h = a √3/2
r = (2/3) h = (2/3) a √3/2 = a √3/3
3r = a √3
a = √3 r ⇒ a2 = 3 r2
========
oraz
r + h = 2 ⇒ h = 2 − r
Pp − pole podstawy stożka
Pp = a2 p{3]/4 = ( 3 r2 * √3 )/4
Objętość stożka
V = (1/3) Pp*h = (1/3)[ (3 r2 *√3)/ 4 ] *( 2 − r) = 0,25 r2 *√3 *( 2 − r)
V( r) = 0,5 r2 √3 − 0,25 r3 √3
========================
zatem I pochodna
V ' (r) = r √3 − 0,75 r2 √3 = r √3 *( 1 − 0,75 r)
V '(r) = 0 ⇔ r = 0 ∨ 1 − 0,75 r = 0
r musi być > 0, zatem
1 − 0,75 r = 0
(3/4) r = 1
r = 4/3
=======
II pochodna
V " ( r) = √3 − 1,5 r *√3
więc
V " ( 4/3) = √3 − 1,5 * (4/3) *√3 = √3 − 2 √3 = − √3 < 0
czyli
funkcja V ( r) osiąga maksimum lokalne dla r = 4/3
=========================================
Odp. r = 4/3
=============
7 lut 15:14