zadanie
Buc Kipic:
O jaki wektor nalezy przesunac wykres funkcji f(x)=2x2 . aby otrzymac wykres funkcji
g(x)=2x2−2x +4
Może mi ktos wytlumaczyc jak to sie robi ? bo nigdzie nie moge znalezc co i jak
7 lut 12:50
Dominik: o wektor [p, q], gdzie p i q to wspolrzedne wierzcholka paraboli. zapisz funkcje w postaci
kanonicznej, a zrozumiesz.
7 lut 13:01
Mila: f(x−p)+q wzór funkcji poprzesunięciu o wektor [p;q]
1) sposób
| | −b | | 2 | | 1 | |
p= |
| = |
| = |
| dla g(x) |
| | 2a | | 4 | | 2 | |
2) sposób
f(x−p)+q=2(x−p)
2+q=2(x
2−2px+p
2)+q=2x
2−4px+2p
2+q
−4p=−2 i 2p
2+q=4
7 lut 13:01
Buc Kipic: dziekuje
7 lut 13:02
Mila:
7 lut 13:34