Wyznacz jednostkowy wektor prostopadły do płaszczyzny
pietia: Wyznacz jednostkowy wektor prostopadły do płaszczyzny 2x+y−3z=8
7 lut 12:43
Janek191:
→
V = [ 2 ; 1 ; − 3 ] − wektor prostopadły do płaszczyzny
o równaniu 2x + y − 3z = 8
Obliczam długość tego wektora :
→
I V I = √ 22 + 12 + (−3)2 = √ 4 + 1 + 9 = √14
Jednostkowy wektor prostopadły do płaszczyzny :
→
v = [ 2/√14 ; 1/√14 ; − 3/√14 ]
===============================
7 lut 15:23
Janek191:
→
V = [ 2 ; 1 ; − 3 ] − wektor prostopadły do płaszczyzny
o równaniu 2x + y − 3z = 8
Obliczam długość tego wektora :
→
I V I = √ 22 + 12 + (−3)2 = √ 4 + 1 + 9 = √14
Jednostkowy wektor prostopadły do płaszczyzny :
→
v = [ 2/√14 ; 1/√14 ; − 3/√14 ]
===============================
7 lut 15:23