ciągi ... :(
chicca: x→1
była bym wdzięczna za rozpisanie zadania ^^
7 lut 12:14
chicca: Wiem tyle ze wychodzi symbol nieoznaczony 0/0 no i jak to przekształcić zeby uzyskac jakas
liczbe?
7 lut 12:20
heuhuehue: jezeli masz symbol nieoznaczony typu 0/0 oraz ∞/∞ mozesz uzyc reguly de'hospitala
7 lut 12:23
chicca: dzieki za wskazowke

zabieram sie do kombinacji
7 lut 12:24
chicca: Czy wynik to −4?
7 lut 12:29
heuhuehue: nie wynik to 18
7 lut 12:36
ICSP: przemnóż licznik i mianownik przez √x+3 + 2
7 lut 12:47
chicca: nie wiem juz nic

x−>1
| | √x+3−2 | | √x+3−2 | | √x+3+2 | |
lim |
| = lim |
| * |
| = |
| | 2x−2 | | 2x−2 | | √x+3+2 | |
| (√x+3)2−2*2 | |
| no i teraz co  ? jak poskracam to worce do poczatku |
| (√x+3+2)(2x−2) | |
7 lut 14:06
chicca : wyliczy mi ktos to bo nie daje rady ...
7 lut 14:13
heuhuehue: no i wymnoz te nawiasy a na gorze co CI zostanie? (x+3−4)
mój sposób
limx−−>1 √x+3−22x−2 = 00= 12√x+3 * 12
7 lut 14:23
ICSP: | | x +3 − 4 | | x−1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √x+3 + 2)*2*(x−1) | | 2(√x+3 + 2)(x−1) | | 2√x+3 + 4 | | 8 | |
przy x −> 1
7 lut 14:25
chicca :
7 lut 14:53
chicca: wszystko fajnie ICPS ale w liczniku wyjdzie 0 po odjeciu 1−1

?
7 lut 15:43
ICSP: a gdzie ja niby odejmuje 1−1

Widać że nie przeanalizowałęś/aś dokładnie rozwiązania.
7 lut 20:42
chicca: no tam gdzie masz w liczniku x−1 to za x podstawiasz 1 i masz 1−1 ? i to jest to
7 lut 23:31
sushi_ gg6397228:
| a−b | | 1 | |
| = |
| i dopiero potem jest podstawianie .. |
| c* (a−b) | | c | |
7 lut 23:34
chicca: o dobra wiem już o co chodzi
7 lut 23:34