zbieżność szeregów
Hari: Zbadać zbieżność (zbieżność bezwzględną) szeregu.
Potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami.
1)
| | 2n+1 | |
∑ (−1)n+1 * ( |
| )n |
| | 3n−2 | |
Najpierw zbadałam zbieżność bezwzględną szeregu, a następnie skorzystałam z kryterium
Cauchy'ego. Wyszło mi, że:
| | 2n+1 | | 2 | |
lim n√( |
| )n = |
| więc szereg jest zbieżny bezwzględnie. Dobrze myślę? |
| | 3n−2 | | 3 | |
2)
| | (n!)2 | |
∑(−1)n+1 * |
| w mianowniku jest 2 do potęgi n2 |
| | 2n2 | |
Tutaj też na początku nakładam wartość bezwzględną, po opuszczeniu jej powstaje szereg:
Korzystam z kryterium d'Alamberta i otrzymuję: (lim n−>
∞)
| | ((n+1)!)2 | | 2n2 | | (n+1)2 | |
lim |
| * |
| = lim |
| |
| | 2(n+1)2 | | (n!)2 | | (22n) *2 | |
i nie wiem co dalej.
7 lut 12:12
Hari: up
7 lut 12:33
7 lut 12:38
Hari: Nie rozumiem, jak ma się twierdzenie 5.3 do tego przykładu. mogę prosić o jakieś rozpisanie
tego?
7 lut 13:12
Krzysiek: | | an+1 | |
po prostu drugi raz policz granicę z |
| |
| | an | |
7 lut 13:15
Hari: Czyli tak mam to zrobić?
| | (n+2)2 | | 22n | |
lim |
| * |
| = |
| | 22(n+1)*2 | | (n+1)2 | |
| | n2+4n+4 | | 22n*2 | |
= lim |
| * |
| = |
| | 22n*2*2 | | n2+2n+1 | |
| | n2+4n+4 | | 1 | |
= lim |
| = |
| |
| | 2*(n2+2n+1) | | 2 | |
7 lut 13:26
7 lut 13:32
Hari: | | 1 | |
Rozumiem, że jakby u mnie było wszystko do potęgi n, czyli na końcu wychodziłoby ( |
| )n to |
| | 2 | |
byłoby 0, ale teraz? Możesz jaśniej?
7 lut 13:39
Trivial:
| | 1 | |
No i co to znaczy gdy wychodzi |
| ? |
| | 2 | |
| | (n+1)2 | |
To tak jakbyś udowodniła zbieżność szeregu ∑ |
| , a co to z kolei oznacza? |
| | 22n*2 | |
(warunek konieczny?) Wyciągnij wnioski odnośnie poprzedniej granicy, a potem wyciągnij wnioski
odnośnie oryginalnego szeregu
7 lut 13:41