mia: tzn tak. wydaje mi sie ze umiem zrobić maksimum i minimum w pierwszych dwóch przykładach, ale
nie wiem jak się uczy punkt przegięcia.. pomoże ktoś.?
no i kompletnie nie wiem jak się zabrać za punkt 3 i 4.

nie chcę gotowych odpowiedzi, ale
wytlumaczenia, bo chciałabym się tego nauczyć.
w 1 to chyba bedzie tak,że wyliczam pochodną czyli y' = 3x
2 − 12x + 9
później równanie, czyli przyrównać do 0
3x
2 − 12x + 9 = 0 / :3
3 (x
2 − 4x + 3) = 0
liczę delte.
delta = 4
a pierwiastek z delty = 2
x
1 = 1
x
2 = 3
czyli max to x= 1 y= ( i tu podstawiam do wzoru za wszystkie x=1 )
i x= 3 y = (tu podstawiam do wzoru za wszystkie x=3)
tyle umiem.