zadanie
trolo: Cześć. Mam pytanie:
| | √x−1−2 | |
Czy jeżeli lim x→5 |
| to wszędzie za x podstawiam 5 i liczę? |
| | x−5 | |
7 lut 12:06
heuhuehue: tak tylko ze Ci wyjedzie 00 i co teraz Panie?
7 lut 12:09
trolo: W takim razie jak mam to rozwiązać?
Próbowałem jeszcze mnożyć razy sprzężony licznik i sprzężony mianownik. Czy to właściwa droga?
7 lut 12:11
heuhuehue: znasz regule de'hospitala ?
7 lut 12:12
trolo: nie

/
7 lut 12:27
heuhuehue: liczyc pochodne potrafisz ?
7 lut 12:33
Mila: | √x−1−2 | | √x−1−2 | | √x−1+2 | |
| = |
| * |
| = |
| x−5 | | x−5 | | √x−1+2 | |
| | x−1−4 | | 1 | |
= |
| = |
| teraz proste |
| | (x−5)*(√x−1+2) | | √x−1+2 | |
7 lut 13:09