upraszczanie
AS: Uprość wyrażenie
√2 + √3 + √4
A = −−−−−−−−−−−−−−−
√2 + √3 + √6 + √8 + 4
Zdradzę tylko,że wynik końcowy: √2 − 1
27 cze 10:32
tim : Doszedłem do:
| √2 + √3 + 2 | |
| ... |
| √2 + √3 + √2 * √3 + 2√2 + 4 | |
27 cze 10:40
AS: Przecież podałem wynik końcowy
27 cze 10:53
tim : Wiem

, myślę dalej
27 cze 10:55
Bogdan:
Dzień dobry.
Mianownik: √2 + √3 + √6 + √8 + 4 = (√6 + √8 + 2) + (√2 + √3 + 2) =
= √2(√3 + 2 + √2) + (√2 + √3 + 2) = (√2 + √3 + 2)(√2 + 1)
Po skróceniu ułamka przez √2 + √3 + 2 otrzymamy √2 + 1, ale nie √2 − 1.
27 cze 14:31
AS: Małe przeoczenie 1
W wyniku dzielenia otrzymamy −−−−−−
√2 + 1
a po zniesieniu niewymierności √2 − 1
27 cze 15:06
Bogdan:
No tak, po uproszczeniu otrzymujemy √2 + 1 w mianowniku, dziękuję za uzupełnienie.
27 cze 15:44