Proszę o pomoc
gdf:
Jak to zrobić? co mam zrobić z tą potęgą?
7 lut 11:00
heuhuehue: skorzystaj z tego ze lim n−>∞ (1+1n)n=e
7 lut 11:01
gdf: Ok czyli:
| | 3n | | 3n+1−1 | |
lim x →∞( |
| )n= lim x →∞ ( |
| )n = |
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
czy tak? nie wiem co dalej robic
7 lut 11:12
heuhuehue: super sobie poradziles
teraz mianownik musi byc taki sam jak wykladnik wiec [(1+−13n+1)3n+1]n3n+1
7 lut 11:15
gdf: Ok.
W takim razie wynik wyszedł mi e−{13}
To jest dobrze?
7 lut 11:21
heuhuehue: tak
7 lut 11:23
gdf: Dzięki
7 lut 11:23
gdf: W takim razie mam jeszcze analogiczny przypadek. Mógłbyś mi go sprawdzic i powiedzieć jak
skończyć?
| | x+1 | | x+1+2−2 | |
lim x →∞( |
| ) 2x−1 = lim x →∞( |
| ) 2x−1 = |
| | x+3 | | x+3 | |
| | x+1+2−2 | | x+3−2 | |
lim x →∞( |
| ) 2x−1 =lim x →∞( |
| ) 2x−1= lim x →∞=[(1+U{ −2 }{ |
| | x+3 | | x+3 | |
x+3 })
x+3]
7 lut 11:35
gdf: Błąd. zamiast tego ostatniego powinno być
| | −2 | | 2x−1 | |
lim x →∞[(1+ |
| )x+3 ] do potęgi{ |
| } |
| | x+3 | | x+3 | |
7 lut 11:43
gdf: i jak to mam skończyć?
7 lut 11:44
heuhuehue: lczysz na boku do czego dazy ta potega bo zewnetrzny nawias dazy ci do e−2
osatecznie powinno Ci wyjsc e−4
7 lut 11:51
gdf: Ok, wyszedł mi taki wynik. Dzięki
7 lut 11:56