potrzebuję pomocy jak obliczyć objętość osteosłupa
Elcia : w ostrosłupie krawędzie boczne są równej długości i tworzą z wysokością ostrosłupa kąt 30o.
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o boku długości 5cm i przekątnej długości 13cm . Oblicz
objętość tego ostrosłupa?
26 cze 22:22
:DL:D:
26 cze 22:57
:DL:D:
26 cze 22:59
:DL:D: 2.5
26 cze 23:00
:DL:D: sory 6.5
26 cze 23:00
tEa:
H jest też wysokoscią trójkąta równobocznego o boku 13cm
V=
13P
p*H
a= 5 cm
b
2 = 13
2 − 5
2 b
2 = 169 −25 => b= 12 cm
P
p= a*b a= 5 b= 12
podstaw i policz... V
26 cze 23:10
Elcia : Czyli 6,5 to wysokość ostrosłupa? A niby skąd to się wzięło?
26 cze 23:12
tEa:
26 cze 23:22
Elcia : V=20*6,5
√3
V=130
√3cm
3
Czy dobrze?
26 cze 23:23
tEa: Ok
26 cze 23:30
Elcia : dzieki
26 cze 23:31