Pomoże ktoś?
kala: Napisz równanie stycznej do krzywej f(x)=1/4x4−x, równoległej do prostej 7x−y−4=0
Miałam taki zadanie na egzaminie, i kompletnie nie wiem jak to zrobic
7 lut 10:06
Skipper:
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| czy f(x)= |
| −x |
| | 4x4−x | | 4x4 | |
7 lut 10:13
kala: f(x)=14x4−x
7 lut 10:18
Skipper:
jeśli to pierwsze to:
f'(x)=0 dla 1−16x
3=0
Skoro ma być równoległa do prostej y=7x−4
to 1−16x
3=7 ... i masz współrzędną x−wą punktu
7 lut 10:24
Skipper:
no widzisz −:(
Takie pisanie
7 lut 10:25
Skipper:
f'(x)=x3−1
x3−1=7 ⇒ x3=8 ⇒x=2
f'(2)=7
7 lut 10:28
Skipper:
... wiesz jak dalej

?
7 lut 10:41
kala: Nie, ja wgl nie ogarniam co ty z tym zrobiłeś.
Bo najpierw trzeba znaleść pochodną to ok. Ale dalej nie rozumiem wgl:
7 lut 10:47
Skipper:
czym jest pochodna w rozumieniu interpretacji geoetrycznej

?
Pochodna funkcji w danym punkcie jest tangensem nachylenia stycznej do funkcji
w tym punkcie do osi Ox
Zatem na wykresie funkcji masz znaleźć taki punkt w kórym styczna do funkcji będzie
nachylona pod taki katem że jego tangens będzie równu 7 (bo a prostej =7)
(czyli pochodna funkcji w tym punkcie=7)
Policzylismy pochodną ... przyrównali do 7 i znaleźliśmy współrzędną x−wą tego punktu
Jeśli do równania funkcji wstawisz x=2 ... otrzymasz y=2
Zatem zadane sprowadza się do napisania równania prostej której a=7 przechodzącej
przez punkt (2;2)
y−2=7(x−2)
y=7x−12
7 lut 10:56