7 lut 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) oblicz granice lewo i prawostronnę w x0 = 0 i sprawdź czy są sobie równe
jeżeli są ... to granica w x0=0 istnieje i funkcja jest tam ciągła
jeżeli nie są ... to granica w x0=0 nie istnieje i funkcja nie jest tam ciągła
7 lut 10:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zacznijmy od tego −−−− skopane sa przedziały
jak funkcja może miec jedną postac dla x∊[
0 , +
∞) a druga dla x∊ (
0 , 2 ]
7 lut 10:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
(b)
jeżeli w (a) wyjdzie że w x
0=0 nie jest funkcja ciągła to nie jest różniczkowalna ... jeżeli
| | f(x0 + h) − f(x) | |
wyjdzie ciągła to sprawdzasz czy istnieje limh−>0 |
| (najlepiej |
| | h | |
jednostronne policzyć i sprawdzić czy się sobie równają)
7 lut 10:07
fsfsddfsfsd: no wlasnie tak mi sie wydawalo ze bez sensu liczyc granice dla punktu w ktorym ta funkcja nie
istnieje, ale to przeciez doktor pisal, wiec myslalem ze mam jakies braki
7 lut 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
(d) (
1;1)
7 lut 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
sprawdź ... może źle przepisane albo coś
7 lut 10:09
fsfsddfsfsd: a co to jest to h w tym wzorze?
7 lut 10:09
fsfsddfsfsd: to jest zdjecie z pdf'a z oficjalnej wersji przykladowego egzaminu ze strony politechniki
7 lut 10:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
h ... mogłes mieć podane jako Δx .... patrz temat: pochodna z definicji
7 lut 10:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to za politechnika ... mam nadzieję, ze nie moja
7 lut 10:11
fsfsddfsfsd: Lodz
7 lut 10:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to zróbmy tak ... zamień pierwszy przedział z x∊[0,+∞) na x∊(−∞,0] , żeby to miało ręce i
nogi (tz. funkcja była funkcją, a podpunkt (d) miał sens)
7 lut 10:14
fsfsddfsfsd: a co z punktem c? jaki jest warunek calkowania?
7 lut 10:22