oblicz objętość walca oraz przekątną
Tadzik: pole powierzchni całkowitej walca jest równe 30πcm2 , a promień podstawy jest 5razy krótszy od
wysokości walca. Oblicz objętość walca oraz przekątną jego przekroju osiowego.
26 cze 22:09
tEa:
Pc = 2πr( H+r) H= 5r
2πr( 5r+r)= 30π => r*6r = 15 => 6r2 = 15
r2 = 52 => r= 12√10
H= 52√10
V= πr2*H ...... podstaw i policz.
d2 = (2r)2 + H2 ...... policz...
26 cze 23:49
Tadzik: Czy to jest dobrze? Odp prosze
27 cze 00:00
tEa:
OK
27 cze 00:04
tEa: Jesteś ....Tadzik ? czy Elcia?
27 cze 00:05
Tadzik: tadzik i elcia Robie zadania i musze je rozpoznawać
wiec
| | 1 | | 5 | |
d2=(2* |
| √10)2+( |
| √1002 Pomóż proszę to rozwiązać |
| | 2 | | 2 | |
27 cze 00:14
tEa:
(
√10)
2 =
10 bo
√10*
√1=
√100= 10
podobnie
| | 5 | |
( |
| √1)2 = 254*10 = 1252
|
| | 2 | |
więc: d
2= 10 +
1252=
1452
27 cze 00:24
tEa:
soryy tam jest oczywiście:
(52*√10)2
27 cze 00:25
Tadzik: mi całkiem inaczej wyszło, bo aż 72,5 nie wiem jakim cudem
27 cze 00:27
tEa:
Niemożliwe

Sprawdzałam , jest ok!
27 cze 00:32
Tadzik: aha juz wiem ja to dodałem 10 jako całość i 125 podzieliłem na 2 to jest 62,5
i po dodaniu 72,5 Co za tempak ze mnie
27 cze 00:32
Tadzik: jeszcze raz dziekuje
27 cze 00:33
tEa: .. o tej porze?...wszystko zdarzyć się może ?
27 cze 00:36
Tadzik: no juz wymiekam chyba zaraz padne
27 cze 00:39
tEa:
d
2 = 72,5 to d=
√72,5=
√1452 =
zatem ok
27 cze 00:40