ekstremum
Ki: Mam taki problem, że dr. zupełnie nic nam nie tłumaczy z matmy dlatego proszę o pomoc i
wyjaśnienie:
| | x | |
− mając f(x)= |
| mam do policzenia ekstremum |
| | x2−4 | |
| | −x2−4 | |
− liczę pierwszą pochodną i wychodzi mi |
| |
| | 2x4−8x2+16 | |
− i teraz wiem, że muszę przyrównać do zera − tylko co się przyrównuje do zera cały ułamek,
tylko górną część czy tylko dolną ?
7 lut 09:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka 1: nie wymnazaj nawiasu w mianowniku −−− w formie (x2−4)2 jest o wiele
czytelniejsze i wiesz, że mianownik na pewno jest dodatni
7 lut 09:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
cały ułamek przyrównujesz do zera
natomiast z lekcji w podstawówce wiesz, że ułamek równy 0 wtedy i tylko wtedy, gdy jego licznik
=0
7 lut 09:35
Ki: to teraz mi rozjaśniło sprawę całkowicie !
a tutaj wychodzi w takim razie sprzeczność, prawda? −4=x2
− czyli o czym to świadczy? nie ma tego ekstremum ?
7 lut 09:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
świadczy o tym ... że nie ma ekstremum
| | −(x2+4) | |
oraz świadczy o tym, że cały ułamek (patrz jego postać |
| ) jest ujemny |
| | (x2−4)2 | |
... ponieważ masz ujemny licznik (zawsze) i dodatni mianownik (zawsze)
czyli funkcja ta nie posiada ekstremum i jest malejąca (ale tutaj pamiętaj o przedziałach −−−
patrz dziedzina)
7 lut 09:49