oblicz pole pole powierzchni stożka
Tymek: kula o promieniu 6 cm i stożek o promieniu tej samej długości mają równe objętości. oblicz
polepowierzchni stożka?
26 cze 22:00
mit: Ja.
26 cze 22:02
mit: V
kuli = V
stożka
| | 4 | | 4 | |
Vkuli = |
| πR3 = |
| π * 216 = 288π |
| | 3 | | 3 | |
| | πr2H | | π * 36 * H | |
Vstożka = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
864π = 36Hπ
864 = 36H
H = 24
H
stożka = 24
P
cstożka = πr(r + l) = π * 6 (6 + l) −− > (
l należy obliczyć z tw. Pitagorasa, gdzie
przyprostokątnymi będą promień oraz wysokość, a przeciwprostokątną
l (tworząca stożka))
26 cze 22:06
Tymek: h=24
r=6
czy tak?
26 cze 22:22
Tymek: wyszło mi że l=306
po obliczeniu z π Pc=5878,08cm2
Pc=1872πcm2
Jak to zapisać? Z wliczeniem π czy lepiej bez?
26 cze 22:41
mit:

Mój imienniku (albo osobo o nicku z moim imieniem

) −− H = 24, r = 6.
Liczymy
l:
r
2 + H
2 = l
2
6
2 + 24
2 = l
2
l nie wyjdzie 306

Pamiętaj

x
2 ≠ 2x
27 cze 09:30