Ciężkie zadanie z log ;)
Who: Mam do rozwiązania zadanie typu:
log
1/22(1+x)+log
1/2(1+x)−2 ≥0
Nie jest najtrudniejsze, jednak mimo wszystko mam z nim problem

z góry dzięki
7 lut 02:43
Who: Nikt mi nie pomoże
7 lut 02:46
asdf: pomogę, czekaj
7 lut 02:48
Who: JEJ
7 lut 02:51
asdf: podpowiedź?
7 lut 02:58
asdf: chcesz?
7 lut 02:58
Who: zależy jaką podpowiedź chcesz mi rzucić

no ale dajesz
7 lut 03:04
asdf: Dziedzina...
t= log1/2(1+x)
t2 + t − 2 ≥ 0
√Δ = 3
t1 = −2
t2 = 1
t ∊ (−∞;−2)u(1;∞), czyli log1/2(1+x) ∊ (−∞;−2)u(1;∞), czyli:
1 ≤ log1/2(1+x) ≤ − 2
Rozwiązujesz te 2 nierówności, uwzględniasz dziedzine i masz wynik, ODP: x ∊ (−1/2;−1)u(3;∞)
i troche kultury...
7 lut 03:09
asdf: nawiasy juz sobie poprawisz
7 lut 03:13
Who: Dziękuję i przepraszam jeżeli w jakiś sposób okazałem brak kultury.
Jeśli mógłbym, to prosiłbym o pomoc w zadaniu podobnym do tego, mianowicie:
log(x2−4)−log(1−x2)=2
7 lut 03:17
asdf: wyznacz dziedzine
połącz logarytmy (argumenty się dzielą), zamień dwójkę jako log100 (bo podstawa to 10)
opuść logarytmy i masz zwykłą równość do policzenia, dobranoc.
7 lut 03:18
Who: Powinno wyjść takie równanie (x2−4)−(1−x2)=100 ?
7 lut 03:23
Who: Dobra mam już. Dziękuję.
7 lut 03:32