Znaleźć funkcję odwrotną f^{-1}(x) do f(x)...
Beevot: Znaleźć funkcję odwrotną f−1(x) do f(x), napisać jej wzór własności (?) i narysować wykresy
do obu funkcji.
f(x)=log2(x+1)−3
wiem że z tego wychodzi (jeżeli się nie mylę)
f−1=2(x+3)+1
problem w tym, nie wiem jak narysować wykresy zarówno do f(x) jak i f−1(x)
7 lut 01:57
Mila:

f(x)=log
2(x+1)−3
D:
x>−1
y=log
2(x+1)−3
y+3=log
2(x+1) z definicji log
2
y+3=x+1
x=2
y+3−1
zamiana zmienych
y=2
x+3−1
wykres sporządź tabelkę dla kilku argumentów dla funkcji f(x), (zielona)
f(0)=−3
f(1)=log
2(1+1)−3=1−3=−2
f(2)=log
2(3+1)−3=2−3=−1
f(7)=log
28−3=3−3=0 i rysujesz szkic
wykres odwrotnej jest symetryczny względem prostej y=x
7 lut 13:30
Who: Według mnie łatwiej z przesunięcia, mniej zabawy i więcej czasu na inne zadania. Dziękuję za
pomoc
7 lut 23:47
Mila: Tak
7 lut 23:51