rozwiąż równanie i nierówności
Zuza: c) 3
2x>27
26 cze 21:54
Zuza: POMOCY
26 cze 22:24
Bogdan:
Sprowadź lewą i prawą stronę równania do jednakowych podstaw.
27 = 3
3
26 cze 22:48
Zuza : Nadal nie wiem
27 cze 00:53
Zuza : czy ktoś mi pomoże w tych równaniach? jestem kompletnie zielona... plis
27 cze 10:29
tim : Mam pytanie. Tam mają być ułamki? (w a oraz b)
27 cze 10:30
Zuza : tak ułamki
27 cze 10:31
tim : Bogdan podał ci już bardzo dużą podpowiedź, a więc:
| 3 | | 7 | |
| = ( |
| )−1 <−− podstawiasz do a) |
| 7 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
| = ( |
| )3 <−−−−−−−− PODSTAWIASZ do b) |
| 64 | | 4 | |
27 = 3
3 <−−−−−−− podstawiasz do c)
Podstaw i pokaż.
27 cze 10:38
27 cze 10:47
Zuza : czy to jest dobrze?
27 cze 10:48
tim : Zuza. Pokażę a), bo chyba nie rozumiesz.
| | 3 | | 7 | |
Podstawiamy za |
| = |
| −1 |
| | 7 | | 3 | |
Więc:
| | 7 | | 7 | |
( |
| −1) 3x − 7 = |
| 7x − 2 |
| | 3 | | 3 | |
−3x + 7 = 7x − 2
9 = 10x
x=910
27 cze 10:55