Granica funkcji Analiza
OwCzarek: Nie rozumiem jak to wyliczyć pomoże ktoś?
Granica funkcji
| | sin6x | | ex− e−x | | √x+3−2 | |
Lim |
| , lim |
| , lim |
| , lim (1−e2x)*ctgx |
| | sin4x | | x | | x−1 | |
x→0 x→0 x→0 x→0
6 lut 23:48
OwCzarek: jest tu kto?
7 lut 00:05
asdf: | | 6x | | 4x | |
w pierwszym musisz pomnożyć przez |
| * |
| , |
| | 4x | | 6x | |
| | ex − 1 | |
w drugim e−x przed nawias, korzystasz ze wzoru |
| = 1, oraz z własności e0 = 1 |
| | x | |
| | √3 − 2 | |
w trzecim nie wiem o co Ci chodzi, podstawiajc masy od razu |
| , |
| | −1 | |
Czwarte Ci zrobię, bo opisać to się tego nie da

:
| | cosx | |
limx−>0 ( 1 − e2x ) * ctgx = limx−>0 ( 1 − e2x ) * |
| = |
| | sinx | |
| | ( 1 − e2x ) * cosx | |
limx−>0 |
| = |
| | sinx | |
| | x * ( 1 − e2x ) * cosx | |
limx−>0 |
| = |
| | x * sinx | |
| | −x * ( e2x − 1 ) * cosx | |
limx−>0 |
| = |
| | x * sinx | |
| | −x * ( e2x − 1 ) * cosx * 2x | |
limx−>0 |
| = |
| | 2x * x * sinx | |
| | −x * (e2x − 1) * cosx * 2x | |
limx−>0 |
| = |
| | 2x * x * sinx | |
granice na czerwono i niebiesko dążą do 1, skrócisz sobie teraz x, cos0 = 1.
Wynik masz =
−2
7 lut 02:40
OwCzarek: no dzieki bardzo w trzecim nie dodalem x→0 omyłkowo
7 lut 10:39
OwCzarek: Mam pytania do 4 : dlaczego tam mnozysz przez x i skad on sie wzial, nastepnie licznik przez −x
i 2x?
7 lut 10:46
OwCzarek: W pierwszym przykładzie czy o to chodzi

?
| | sin6x | | sin6x | | 4x | | 6 | | 6 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| * |
| * |
| = |
| = 2 |
|  ? |
| | sin4x | | 6x | | sin4x | | 4 | | 4 | | 2 | |
x→0 x→0
7 lut 11:11
OwCzarek: Dobra wszystko prawie jest jasne tylko nie rozumiem 2 przykładu z tymi e

pomoze ktos?
7 lut 12:02
asdf: przypatrz się dokładnie, masz dwa wzory do zastosowania:
| sinx | | x | |
| = 1, czyli też |
| = 1 (dla jedynki jest to samo) |
| x | | sinx | |
7 lut 12:30
OwCzarek: Czyli wynik ten 2
12 jest ok tak?
i tak pewnie jest źle ale próbuje :
| | (ex−e−x) | | e−x(ex−1) | | e−x | |
lim x−>0 |
| = |
| = |
| * 1 |
| | x | | x | | x | |
do tego doszedlem i co dalej?
7 lut 13:14
pigor: ..., źle , x w mianowniku już "nie ma" i zostaje e
−0= 1 po wartościach <1 . ...
7 lut 13:59
OwCzarek: Czyli =e
−0 * 1= 1

taki jest wynik
7 lut 14:10
Janek191:
Do Owczarka:
6/4 = 3/2 = 1 1/2
7 lut 14:14