Ile podzbiorów x zawiera zbiór y
djjj: Witam

Mam prośbę czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wykonać to zadanie? Chodzi mi głównie o
tok rozumowania, nie samą odpowiedź.
Niech X={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} i Y={1,3,5,7,9}. W ilu podzbiorach zbioru X jest zawarty zbiór Y
i w ilu nie jest zawarty? z gory dziękuję za odpowiedź
6 lut 23:48
Mila: szukany podzbiór musi mieć wszystkie elementy zbioru Y
Najmniejszy to {1,3,5,7,9} potem dokładasz po kolei podzbiory zbioru {2,4,6,8,10}
7 lut 00:05
PW:
Zbiór Y jest zawarty w Y, a ponadto:
Zbiór Y jest zawarty w każdym podzbiorze, w którym jest "Y i jeszcze coś"
Trzeba więc ustalić, na ile sposobów można dołączyć do Y jakiś podzbiór złożony z elementów
X\Y.
X\Y={2,4,6,8,10}.
Jak wiadomo liczba wszystkich podzbiorów zbioru 5−elementowego jest równa 25 (w liczbie tej
uwzględniony jest zbiór pusty i cały zbiór X\Y). Podsumowanie: zbiór Y zawarty jest w 25=32
podzbiorach zbioru X
W całym zbiorze X można wskazać 210=1024 podzbiorów (wliczając zbiór pusty i cały X).
Wobec tego zbiór Y nie jest zawarty w 1024−32=992 podzbiorach zbioru X.
Pominąć dwa pierwsze zdania (pierwsze zbędne, a drugie "niefachowe") i rozwiązanie gotowe.
7 lut 00:22
PW: @Mila: przepraszam, ale nie widziałem Twojego wpisu, gdy tworzyłem mój (widać grzebałem
się z tym 17 minut [?]).
7 lut 00:24
djjj: dziękuję, to jest naprawdę bardzo pomocne!
7 lut 00:47
Ania: Ile podzborów ma zbiór złożony z elementów 1,2,3,3,3,4,4,5,6,7? Gdzie, jak wiadomo 3−ki są
nierozróżnialne i 4−ki również ? Można to rozpisać, ale proszę o wzór matematyczny, bo ja
muszę policzyć podobne zadanie dla 14 elementów, w których niektóre się powtarzają. Z góry
dziękuję
29 gru 21:01