dziedzina
feo3: Czy przy upraszczaniu wyrażeń wymiernych, np.
trzeba podawać dziedzinę?
6 lut 23:34
ZK : nawet przed uproszczeniem
6 lut 23:49
pigor: ... upraszczanie, czyli skracanie to dzielenie ,a więc musisz podać warunek, że
w tym momencie nie dzielisz przez zero , czyli podajesz warunek (warunki) kiedy to coś
przez co skracasz nie jest zerem, a tym samym określasz dziedzinę wyrażenia i tyle;
tu np.
| x2+7x+6 | | (x+1)(x+6) | |
| = |
| = |
| 4x2+12x−72 | | 4(x2+3x−18) | |
| | (x+1)(x+6) | | x+1 | |
= |
| = |
| i x≠−6 i x≠3 , czyli D=R\{−6,3} . ...  |
| | 4(x+6)(x−3) | | 4(x−3) | |
6 lut 23:54