Sara: Prosze o pomoc w zadanku ponieważ coś mi źle wychodzi .Bardzo pilne. Z góry dzięki za
odp.
a) 9/10 : 3/14 - 3 3/4 * 2/5 na 5 1/4 * 3/7
b) (-4 )3 - 43 - [(-5)4 - 54] =
7 wrz 13:06
Dariusz: b) (-5)4 = 54 czyli (-4)3 - 43 - [(-5)4 - 54)] = (-4)3 - 43 - 0 = -64 - 64 = -128
a) Zapisz to w postaci x + y ...
--------- + .... itp . bo nie da sie nic odczytac
4sd
7 wrz 13:12
Sara: a) 9/10 : 3/14 - 3 3/4 * 2/5
------------------------------- =
5 1/4 * 3/7
7 wrz 13:38
Dariusz: Licznik:
9/10: 3/14 = 9/10 * 14/3 = 126/30 = 4 + 6/30 = 4+1/5
3 3/4 * 2/5 = 15/4 * 2/5 = 30/20 = 1 1/2
4+1/5 - (1+1/2) = 2 1/2 + 1/5 = 2 7/10
Mianownik :
5 1/4 * 3/7 = 21/4 * 3/7 = 63/28 = 2 7/28 = 2 1/4
Licznik/mianownik :
27/10 / 9/4 = 27/10 * 4/9 = 108 / 90 = 1 18/90 = 1 2/10 = 1 1/5
7 wrz 17:33