granica
G.: | | sin 12x+1 | |
lim x−> +∞ |
| |
| | tg22x+3 | |
Robiąc dany przykład l'hospitalem wychodzi mi wynik 0, prawdopodobnie coś po drodze pomyliłam..
Czy ktoś mógłby sprawdzić ?
6 lut 22:27
Trivial:
Można znacznie prościej.
Żeby za dużo nie pisać przyjmujemy oznaczenia
x→+∞:
| | sinu | | 1 | | sinv | |
Zauważmy, że u, v → 0, |
| → 1, |
| → 1, |
| → 1. Zatem... |
| | u | | cosv | | v | |
| | u | | 2x+3 | |
lim f(x) = lim |
| = lim |
| = 1. |
| | v | | 2x+1 | |
6 lut 22:35
Trivial:
Jest błąd! Źle podstawiłem z powrotem v. Ma być
| | u | | 1 | | 2x+3 | | 1 | |
lim f(x) = lim |
| = lim |
| * |
| = |
| . |
| | v | | 2 | | 2x+1 | | 2 | |
6 lut 22:36
Basia:
prościej bez l'Hospitala
6 lut 22:40
Trivial: Witaj
Basiu.
6 lut 22:42
G.: a czy te przekształcenia początkowe wynikają z jakiegoś wzoru ? bo pierwsze widzę taki przykład
(dlatego pytam)
6 lut 22:55
Basia: Witaj
Trivial
G o które przekształcenia pytasz ?
| | sin(u) | | v | |
generalnie chodzi o uzyskanie wyrażeń |
| i |
| |
| | u | | tg(v) | |
| | sin(u) | | v | |
gdzie u,v → 0, bo limu→0 |
| = 1 i limv→0 |
| = 1 |
| | u | | tg(v) | |
a polegają na prawdzie znanej z gimnazjum: "jeżeli wyrażenie podzielimy i pomnożymy przez tę
samą
liczbę (wyrażenie) ≠0 to jego wartość się nie zmieni"
6 lut 23:00
G.: Ok, teraz to mi trochę rozjaśniło sprawę

DZIĘKUJE ZA POMOC
6 lut 23:03