.
san: W ostroslupie pole podstawy ktora jest trojkat rownoboczny wynosi 12√3. Jedna krawedz boczna
jest prostopadla do podstawy, a dluzsza krawedz boczna ma dlugosc 5√3 Oblicz sume dlugosci
wszystkich krawedzi tego ostroslupa
Obliczylem krawedz podstawy a=4√3. Nie wiem jak to dalej obliczyc. Ktora to dluzsza krawedz
boczna?
6 lut 22:07
Basia:

dłuższe są te czerwone, są tej samej długości
6 lut 22:14
dero2005:

P
p = 12
√3
l = 5
√3
| | a2√3 | |
Pp = |
| = 12√3 ⇒ a = 4√3 |
| | 4 | |
h =
√l2 − a2 = 3
√3
S = 3a + h + 2l =
6 lut 22:15
san: Dziękuje za pomoc
6 lut 22:40