Zadania
Heksula: Czy ktoś może mi pomóc z tymi zadaniami?
Zad. 4 Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędziach bocznych dwa razy dłuższych od
krawędzi podstawy. Oblicz tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do
płaszczyzny podstawy.
Zad. 5 Pole przekroju osiowego stożka jest równe pierwiastek z 3 cm, a kąt nachylenia tworzącej
stożka do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
tego stożka.
6 lut 21:57
dero2005:

l = 2a
| | √33 | |
h = √l2 − (23hp)2 = √(2a)2 − (23*a√32)2 = a |
| |
| | 3 | |
6 lut 22:26
Heksula: Dziękuję!

A drugie zadanie ?
6 lut 22:29
dero2005:

α = 60
o
r*h =
√3
h =
√3
r = 1
l =
√r2 + h2 =
P
b = πrl =
6 lut 22:32
6 lut 22:33
Heksula: Dziękuję!
Zostało mi jeszcze jedno zadanie.
Cenę lodówki podniesiono o 25%. O ile procent trzeba obniżyć nową cenę, aby lodówka kosztowała
tyle samo co przed podwyżką?
6 lut 22:43
dero2005: A − cena przed podwyżka
p − obniżka
| | A | |
p = 1 − |
| *100 [%] |
| | A*1,25 | |
| | 1 | |
p = (1 − |
| ) * 100 = (1 − 0,8)*100 = 20% |
| | 1,25 | |
8 lut 07:30