pytanie
mr01: Jak zapisac rownanie okregu majac podany promien i prosta na ktorej lezy srodek okregu?
6 lut 21:22
MQ: y=ax+b
parametrycznie:
x=t
y=at+b
okrąg:
(x−t)2+(y−at−b)2=r2
6 lut 21:25
Bogdan:
Na prostej każdy punkt może być środkiem okręgu o danym promieniu, takich okręgów jest więc
nieskończenie wiele.
6 lut 21:28
mr01: Hmm, prosta to y=2x−3 , r=3 jak mam to podstawic?
6 lut 21:38
Bogdan:
Środek S = (x0, 2x0 − 3)
Równanie okręgu: (x − x0)2 + (y − 2x0 + 3)2 = 9
Można wziąć dowolną wartość za x0, np. x0 = 7, wtedy (x − 7)2 + (y − 11)2 = 9
6 lut 21:45
mr01: Czyli nie ma tylko jednej odpowiedzi? Okej, dzieki
6 lut 21:52