trygonometria
wyjadacz: | | sin x − cos x | |
Wiedząc że ctg x =3, oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | sin x + cosx | |
Odp to −1/2
Z góry dzięki za wskazówkę
6 lut 21:21
Bogdan:
wyłącz w liczniku i w mianowniku przed nawias sinx
6 lut 21:23
wyjadacz: kurde, nie mam pojęcia co robić dalej
6 lut 21:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | cosx | |
jak to co ... skróć sinusy ... a przecież |
| = ctgx |
| | sinx | |
i już masz zadanie zrobione
6 lut 21:40
wyjadacz: skoro to tak ma wyglądać to chyba źle przed nawias wyjmuję −.−'
6 lut 21:44
wyjadacz: jak to wyjąć przed nawias...?
Mógłby ktoś napisać?
6 lut 21:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapewne tak
| | b | |
a−b = a*(1 − |
| ) <−−− tak powinno być |
| | a | |
6 lut 21:45
Bogdan:
| sinx(1 − ctgx) | | 1 − 3 | | −2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = − |
| |
| sinx(1 + ctgx) | | 1 + 3 | | 4 | | 2 | |
6 lut 21:46
wyjadacz: o fuck eureka... Dobra nie było tematu, idę się przespać chyba xD
Dziękuję bardzo.
6 lut 21:47
Bogdan:
Arturze − przepraszam, zlitowałem się
6 lut 21:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz zbyt miękkie serce Bogdan ... zbyt miękkie
6 lut 21:48
Bogdan:
ale tylko czasami
6 lut 21:48
Eta:
6 lut 21:48