Dla jakich wartości parametru m układ równań jest oznaczony ?
Arow: Dla jakich wartości parametru m układ równań jest oznaczony ?
6x+my+4z=4m
3x+y+2z=m
6mx+y+4z=4
26 cze 21:05
Bogdan:
Dla W ≠ 0, gdzie W to wyznacznik główny układu równań.
26 cze 21:10
mit: donBag
26 cze 21:11
tEa:
po obliczeniu otrzymasz;
W= 12( m2 −1) = 12( m−1)(m +1)
zatem dla m≠1 i m≠ −1 układ jest oznaczony.
26 cze 21:24
Arow: a jak wygląda ten wyznacznik ? bo jak ja liczyłem to mi inaczej wyszło
26 cze 21:34
tEa:
Sorry ..... pomyliłam się :0
W= 12m( m−1) więc m≠0 i m≠1
26 cze 21:37