zadania typu :Udowodnij
olkaq: | | 2222221 | | 4444443 | |
1) |
| < |
| |
| | 2222223 | | 4444445 | |
6 lut 20:57
olkaq: | | 772015+1 | | 772016+1 | |
2) |
| +1}> |
| |
| | 772016 | | 772017+1 | |
6 lut 21:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
| 2222222 − 1 | | 2*2222222 − 1 | |
| < |
| |
| 2222222 + 1 | | 2*2222222 + 1 | |
| 2222222 − 1 | | 2*(2222222 − 0,5) | |
| < |
| |
| 2222222 + 1 | | 2*(2222222 + 0,5) | |
| 2222222 − 1 | | 2222222 − 0,5 | |
| < |
| |
| 2222222 + 1 | | 2222222 + 0,5 | |
czyli masz postać:
| a−2b | | a−b | |
| < |
| ... gdzie a>>2b |
| a+2b | | a+b | |
analogicznie (2)
6 lut 21:05
Mila: 2) Podstaw
772015=a
772016=77*772015=77a
772017=772*772015=772a
6 lut 21:23
olkaq: Czyli mamy to udowodnione
6 lut 21:29
olkaq: Dzięki
6 lut 21:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... masz to sam udowodnić ... my tylko zrobiliśmy krok 1
6 lut 21:30
olkaq: Czyli wystarczy teraz odjąć większe od mniejszego i jest udowodnione
6 lut 21:32
olkaq: Wyszło mi że:
| 2ab | |
| i to jest >0 |
| (a+b)2+b2+ab | |
6 lut 21:45