Mółgby mi ktoś pomóc uproscic równanie tryg...??
Kuba:
2cosx−sin2x=1−sinx
6 lut 20:24
Maslanek: sin2x=2sinxcosx.
Dalej już latwo uprościć
6 lut 20:53
Janek191:
2 cos x − sin 2x = 1 − sin x
2 coa x − 2 sin x * cos x = 1 − sin x
2 cos x *( 1 − sin x ) = 1 − sin x
Dla 1− sin x ≠ 0 wykonujemy dzielenie przez 1 − sin x
2 cos x = 1
cos x = 1/2
x = − π/3 + 2 π * k ∨ x = π/3 + 2 π * k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Sprawdzamy czy x = π/2 jest rozwiązaniem równania :
2 cos π/2 − sin ( 2* π/2) = 1 − sin π/2
2*0 − 0 = 1 − 1
0 = 0
Tak
============
Odp.
x = − π/3 + 2π*k ∨ x = π/3 + 2π* k ∨ x = π/2 + 2π* k, k − liczba całkowita
==================================================================
6 lut 21:01
krystek: (1−sinx)(2cosx−1)=0 unikamy dzielenia i sprawdzania.
6 lut 21:05