tozsamosci trygonometryczne
ms: sprawdz czy to jest tożsamość:
| | α | | α | |
1+sinα=(sin |
| +cos |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
dziękuję za pomoc!
6 lut 19:58
Michał Anioł: wskazówka co do pierwszego: zapisz 1 jako sume kwadratow sin(a/2) i cos(a/2), rozwin wyrazenie
po prawej stronie, skorzystaj z sin2a=2sinacosa
6 lut 20:05
Eta:
| | α | | α | | α | | α | |
1/ P= U{sin2 |
| + 2sin |
| *cos |
| +cos2 |
| = 1+ sinα ≠L |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
nie jest tożsamością
2/ L=sin
4α+cos
4α= (sin
2α+cos
2α)
2−2sin
2α*cos
2α=
| | 1 | | 1 | |
= 1− |
| (4sin2α*cos2α)=1− |
| sin22α=P |
| | 2 | | 2 | |
jest tożsamością
6 lut 20:05
Michał Anioł: Eta mylisz się co do pierwszego
6 lut 20:09