równanie z jedną niewiadomą
mrozek: rozwiaż:
a)
12 * {
12 [
12 (
12x−3)−3 ]−3}=0
| | x+9 | | 2(x2−5) | |
b). − |
| + |
| = 23 (x−2)2 |
| | 6 | | 3 | |
wyniiki maja być takie: do a) 90 a do b)3
6 lut 19:20
Licealista: a) Zapisz poprawnie
b) obystronne *6 i 'x' na lewą stronę
6 lut 19:22
mrozek: i nie wyszloo mi.
6 lut 19:25
Licealista: −(x+9)+4(x2+5) = 4(x2−4x+4) = ... jak jest − przed nawiasem to zmienia znaki na przeciwne.
6 lut 19:28
pigor: ... widzę to tak :
a)
12(12(12(12x−3)−3)−3)=0 /*2 ⇔
⇔
12(
12(
12x−3)−3)−3= 0 ⇔
12(
12(
12x−3)−3)= 3 /*2 ⇔
⇔
12(
12x−3)−3= 6 ⇔
12(
12x−3)= 9 /*2 ⇔
12x−3= 18 /*2 ⇔
⇔ x−6= 36 ⇔
x=42 . ..
6 lut 19:35