Problem z dodawaniem
AS: Dodając sumę,różnicę,iloczyn i iloraz dwóch liczb całkowitych
dodatnich otrzymamy 450.Znaleźć te liczby.
26 cze 09:12
Mariusz: rozwiązuje
26 cze 10:44
Mariusz: a i b to szukane liczby
ab
2+2ab+a−450b=0
ab
2+b(2a−450)+a=0
teraz liczymy deltę
Δ=4a
2−1800a+202500−4a
2
Δ=0 ⇔
a=112,5
czyli
b=1
26 cze 10:49
AS: Odp. nie jest poprawna
Przecież a i b mają być liczbami całkowitymi.
26 cze 12:16
Mariusz: | | a | | b | |
Asie czy mając na myśli iloraz myślisz o |
| + |
| czy tylko jedno z nich  |
| | b | | a | |
26 cze 14:25
AS: Tylko jedno z nich.
Równanie pierwsze prawidłowo założone.
26 cze 14:42
tEa:
He,he
a= 28 b= 14
26 cze 19:41
Bogdan:
| | a | |
a + b + a − b + ab + |
| = 450, mnożymy obustronnie przez b. |
| | b | |
2ab + ab
2 + a = 450b.
a(b + 1)
2 = 450b.
Poszukajmy rozwiązania niestandardowo.
Pozwólmy sobie na zastosowanie jakiegoś sprytnego wspomagającego narzędzia. Proponuję
arkusz kalkulacyjny Excel. W kolumnie A wpisujemy liczby od 1 do ... , do jakiej się nam
podoba. W komórkę B1 wpisujemy formułę: =(A1+1)
2, w komórkę C1 formułę: =450*A1,
w komórkę D1 formułę: =C1/B1. Kopiujemy formuły do niżej położonych komórek tak daleko,
dokąd sięgają zapisy w kolumnie A.
Otrzymujemy wyniki: w kolumnie A mamy liczby b, w kolumnie D liczby a.
Odczytujemy całkowite a oraz b.
Odp.: a = 100 i b = 2, a = 72 i b = 4, a = 28 i b = 14.
26 cze 19:43
AS: Ale radocha!
A gdzie reszta rozwiązań?
26 cze 19:43
tEa:
Ok: podam i ja ... wszystkie rozwiązania ( myślałam ,że Mariusz poda pozostałe

)
450 = 15
2 *2 => b+1= 15 i a = 2b
b= 14 a= 28
450= 3
2*50 => b+1= 3 a = 50b
b= 2 a = 100
450 = 5
2 * 18 => b+1= 5 a= 18b
b = 4 a= 72
innego takiego rozkładu już nie ma .
26 cze 19:58
tEa:
Wystarczy?
26 cze 20:03
Bogdan:
Polecenie w zadaniu brzmiało: "znaleźć te liczby". Wystarczyło więc podać tylko jedno
rozwiązanie, bo nie było polecenia: znaleźć wszystkie liczby a, b spełniające warunki zadania.
26 cze 20:04
tEa:
26 cze 20:05