Wielomiany obliczanie a
kurczak: Witam, mam problem jak rozgryźć zadańko z wielomianów. Mianowicie
Wielomian W(x) = 4x
4 + 12x
2 + 81 oraz F(x) = (2x
2 + 3a)
2 są równe. Wyznacz a.
Nie mam pojęcia jak się za nie zabrać.
6 lut 19:18
Basia:
przekształć F(x) czyli podnieć po prostu do kwadratu
potem porównaj ze sobą współczynniki przy tych samych potęgach x i wyrazy wolne obu wielomianów
6 lut 19:23
kurczak: a czy F(x) po podniesieniu będzie wyglądało tak − 4x4 + 10x2a + 9a2 ? Bo nie jestem pewny
czy dobrze to przekształacam.
6 lut 19:37
Eta:
Źle

(a+b)
2= a
2+2ab+b
2
4x
4+12ax
2+9a
2
6 lut 19:39
Basia:
(2x2+3a)2 = 4x4 + 12ax2 + 9a2
stąd masz
12a = 12 i 9a2 = 81
a=1
9a2 = 81
a2 = 9
a = ±3
sprzeczność
nie ma takiego a, które spełniałoby warunki zadania
może coś źle przepisałeś ?
6 lut 19:43
kurczak: Właśnie zastanawiałem się co takiego źle robię że nie mogę znaleźć tego a.

Zadanie
przepisałem tak jak oryginał, ale są to zadania rozdawane przez nauczycielkę, układane przez
nią więc bardzo możliwe że wkradł się tam jakiś błąd

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
6 lut 19:49