zadanie z winda
Rolek08: 5 osob wsiada do windy na parterze 10−pietrowego wiezowca. Na ile sposobow moga oni opuscic
winde, jeśli wszyscy wysiada na dwoch pietrach. Czy moglby mi ktos w prosty sposob wytlumaczyc
jak to zrobic?
6 lut 19:12
Basia:
wybieramy te dwa piętra spośród 10
| | | | 10! | | 9*10 | |
mamy | = |
| = |
| = 45 możliwości |
| | | 2!*8! | | 2 | |
teraz każdej z 5 osób przyporządkowujemy jedno z 2 pięter
co daje 2
5=32 możliwości
ale w tym są 2 zdarzenia nie spełniające warunków zadania − wszyscy wysiedli na p.A lub wszyscy
na B
czyli ostatecznie mamy 32−2 = 30 możliwości
no i zgodnie z zasadą mnożenia daje na to 45*30 = 1350 możliwości
6 lut 19:19
Rolek08: Dziekuje bardzo
6 lut 19:23